Project

Nibble Gårdscenter


Size: 3700 m2 BTA
Client: Nibblestiftelsen
Year: 2014

In collaboration with Pietsch Arkitekter

A new biodynamic farm in the center of the cultural landscape of Ytterjärna. The new farm will be the social heart of ytterjärna as the link between the dwellings and the hospital, school, hotel and cultural activities in the area. The farm also has a pedagogical function being connected to the Naturbruksgymnasium.

In 2013 the former Nibble Gård was tragically demolished in a fire, and therefore needed to be resurrected. Traces of the old farm have been incorporated in the new site to memorize the history of the place. The buildings are situated to create two sides of different character. North of the farm is a public square free of traffic and with a more detailed scale than the southern side of the farm that is optimized for good working conditions for the farmers. Facing the visitors when they arrive to the site will be an eatable vegetable plantation to illustrate the cycle of food. The farm building is designed to create as good living conditions for the cows as possible, to optimize natural ventilation and use of solar panels, and to distinguish the character of the two sides in the public north and the private south.

For more information about Nibble Gårdscenter and biodynamic farming, visit:

http://nyanibblegard.se/ http://www.jarnanaturbruksgymnasium.se/ http://beras.eu/

job2
job2
job2
job2
job2
job2
job2
job2
job2